Vakantie-idee: van Parijs naar de Provence

Het duurt nog even, maar veel mensen zijn al bezig met hun volgende zomervakantie. Het is natuurlijk ook wel heerlijk om even weg te dromen nu het weer omslaat en we door de donkere avonden wat minder vaak de deur uit komen. Frankrijk is een van de meest populaire vakantiebestemmingen van veel Nederlanders (en de rest van de wereld – het land trekt jaarlijks de meeste bezoekers van alle landen), en dat is begrijpelijk. Lekker eten, een diverse cultuur en mooie natuur, de Franse taal… Frankrijk heeft iets wat andere landen niet hebben. Ben je op zoek naar een origineel vakantieplan voor de volgende zomer? Waarom neem je dan niet de trein van Parijs naar de zuidelijke Provence?

Verblijven in de lichtstad

Parijs levert voor veel toeristen romantische beelden op: de Eiffeltoren, wandelen langs de Seine en cultuur proeven in het Louvre. Maar ook: shoppen, goede restaurants en mooie parken (en hebben we shoppen al genoemd?). Parijs is echter veel meer dan de dingen die in eerste instantie te binnen schieten. Wanneer je in Parijs verblijft, probeer dan eens een alternatief verblijf. De verschillende wijken, ofwel Arrondissementen, hebben elk een eigen subcultuur die goed te ontdekken is wanneer je verblijft in een kleinschalig Airbnb of appartement in plaats van een groot en bekend hotel.

De Marais, bijvoorbeeld, is de enige wijk die overblijfselen van het Middeleeuwse Parijs huisvest, en is momenteel de woonplaats van de Joodse gemeenschap én een lhbti hotspot. Deze dynamiek levert een cultureel interessante mengeling op die nergens anders in de stad te vinden is. Of wat dacht je van upcoming Belleville, geboorteplek van legende Édith Piaf? Deze wijk wordt langzaam maar zeker getransformeerd tot hipster paradijs, waar door het grote aantal immigranten vooral Noord-Afrikaanse invloeden gelden. Dit betekent: heerlijk eten, hippe koffietentjes en leuke straatfeestjes!

Naar de zon

Wanneer je je hebt kunnen verwonderen over een alternatief Parijs, is het tijd om op de trein te stappen naar de andere kant van het land. De Provence is een bekende plek voor veel toeristen, en vloeit over van bergachtig gebied in de Middellandse Zee. Plaatsen als Nice en Monaco doen vast en zeker een belletje rinkelen, maar ook de natuurliefhebber kan hier zijn hart op. Kanoën door de Gorges du Verdon, wijnproeven op één van de wijngaarden, touren door de lavendelvelden: de Provence is idyllisch en staat voor velen voor het echte Franse leven.

De treinrit van Parijs naar Aix-en-Provence bedraagt enkel 4,5 uur. Dat is best snel voor een afstand van meer dan 600 kilometer! Als we kijken naar kaartjes, hoef je hier ook niet op te bezuinigen: al vanaf een tientje kan je deze trip maken. Het leuke aan deze manier van slow travel is dat je meteen veel van het land ziet. Voor je ogen zie je de heuvels van het noorden veranderen in de meer extreme natuur van het zuiden, en voor je het weet kan je je intrek doen in je accommodatie in een compleet andere wereld. De verschillen tussen de twee Franse werelden geven je een andere blik op het land, en maken dit een trip die je echt een keertje moet proberen. On y va!